COLLEGEDAG OVER DE OUDE GRIEKEN | Wil je meer weten over de

COLLEGEDAG OVER DE OUDE GRIEKEN | Wil je meer weten over de Griekse oudheid? Kom dan op maandag 12 februari naar de collegedag 'Ontdek de oude Grieken'. Vier bevlogen deskundigen, waaronder Fik Meijer en Ruurd Halbertsma, vertellen over de fascinerende wereld van filosofen, theaters en bijzondere goden. Samen met Historisch Nieuwsblad organiseren we deze dag in het Rijksmuseum van Oudheden. Deelname kost € 89 (€ 69 voor abonnees Historisch Nieuwsblad). Meer informatie en inschrijven vind je op deze pagina: [ Goo.gl Link ]
COLLEGEDAG OVER DE OUDE GRIEKEN | Wil je meer weten over de
87 likes - 1 comments

1 Top Comments

View comments on facebook
Jessica van Tongeren

More feeds from Rijksmuseum van Oudheden

Aanstaande zondag is er uitverkoop op de tweedehandsboekenmarkt in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden. Een buitenkansje voor alle liefhebbers van geschiedenis en archeologie. Het aanbod omvat zowel leesboeken als informatieve boeken en is afkomstig van onze bibliotheek en museumwinkel, Friends of Saqqara, Ex Oriente Lux en het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO).... View more »
Aanstaande zondag is er uitverkoop op de tweedehandsboekenmarkt in de Tempelzaal van

Boekenmarkt in het RMO

EVENT - facebook.com
Marius de Weerd
Prasan Engelen
NIEUW LOGO | Vandaag werd het bord boven de ingang van het museum vervangen. Hierop prijkt ons mooie nieuwe logo, ontworpen door Studio Dumbar. We zijn er erg blij mee!
NIEUW LOGO | Vandaag werd het bord boven de ingang van het

Photos from Rijksmuseum van Oudheden's post

Gerard Captein
Astrid Minnee
NACHT VAN ONTDEKKINGEN | Morgen verandert de Leidse binnenstad tijdens de Nacht van Ontdekkingen (zaterdag 15 september) in één groot podium voor kunst en wetenschap. Het Rijksmuseum van Oudheden​ is tijdens deze Nacht de plek voor debatten en intrigerende talkshows. Na afloop van de talkshows zorgt DJ Ingo the Gringo voor een feestje bij de Egyptische tempel en zijn onze museumzalen van... View more »
NACHT VAN ONTDEKKINGEN | Morgen verandert de Leidse binnenstad tijdens de Nacht
SNEAKPREVIEW | Vandaag ontvingen we een sneakpreview van HRG tiskárna, de drukker van het tentoonstellingsboek dat ter gelegenheid van onze nieuwe wintertentoonstelling 'Goden van Egypte' verschijnt. Op de foto's is de vormgeving van het mooie boek al goed te zien. Benieuwd naar het eindresultaat? Het boek 'Goden van Egypte - op zoek naar de wetten van de kosmos' is vanaf 12 oktober... View more »
SNEAKPREVIEW | Vandaag ontvingen we een sneakpreview van HRG tiskárna de drukker

Photos from Rijksmuseum van Oudheden's post

Marta Klement
VANAF 12 OKTOBER | Over precies een maand gaat onze nieuwe, grote en spectaculaire wintertentoonstelling open: Goden van Egypte. Kom je ook? rmo.nl/godenvanegypte
VANAF 12 OKTOBER | Over precies een maand gaat onze nieuwe grote
Evalien Visser
Rene Servais
DUMMIE DE MUMMIE IS JARIG | Speciaal voor onze jongste fans hebben we vandaag een leuke actie; we mogen 3x2 kaarten voor de Dummie de mummie fandag XXL verloten! Op zondag 16 september staat theater De Meerse in Hoofddorp de hele dag in het thema van de populaire kinderboekenserie Dummie de mummie van schrijver Tosca Menten. Met o.a. een wereldrecordpoging 'verklede mummies', de voorstelling... View more »
DUMMIE DE MUMMIE IS JARIG | Speciaal voor onze jongste fans hebben
MAIL EN WIN JUBILEUMBOEK | Met veel plezier verloten we deze week één exemplaar van ons jubileumboek t.w.v. €45,-. In ‘Rijksmuseum van Oudheden Leiden - Een geschiedenis van 200 jaar’ lees je over de roerige en boeiende geschiedenis van het museum, over periodes van hoogte- en dieptepunten. De bijdragen van de ruim dertig auteurs laten zien hoe het museum sinds 1818 door de jaren heen is... View more »
MAIL EN WIN JUBILEUMBOEK | Met veel plezier verloten we deze week
DE RODE DRAAD | Bij zo'n vijftig voorwerpen in het museum kom je in 2018 de 'rode draad' tegen: borden waarop je een mooi verhaal of een fraaie anekdote over het object in kwestie kunt lezen. Op de vaste tentoonstelling Klassieke wereld bijvoorbeeld, loopt de rode draad langs dit prachtige beeld van de godin Hekate, die hier wordt afgebeeld als drie personen. Het beeld is eigendom geweest van... View more »
DE RODE DRAAD | Bij zo'n vijftig voorwerpen in het museum kom
DODENBRIEF | Vrijdagavond 14 september (21.00-22.00 uur) neemt onze museumgids Lucas Knitel je mee naar de meest duistere plekken in het museum. Hij vertelt je spannende verhalen over o.a. Egyptische mummies, wapentuig en vervloekingen op een kamelenrib. Ook laat hij je deze Egyptische 'dodenbrief' zien. De brief werd gevonden in Sakkara, vastgebonden aan dit houten beeldje en is geschreven... View more »
DODENBRIEF | Vrijdagavond 14 september 21 00 22 00 uur neemt onze
OUD-EUROPA | In de kleine tentoonstelling 'Oud-Europa' zie je vondsten die uit heel Europa afkomstig zijn, en stammen uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Zo zie je bijvoorbeeld ook deze prehistorische zwaarden, bijlen, sieraden, scheermessen, pincetten en kledingspelden uit Denemarken (1700-500 v.Chr.). Op een aantal van deze voorwerpen zie je, als je goed kijkt, prachtige... View more »
OUD EUROPA | In de kleine tentoonstelling 'Oud Europa' zie je vondsten
Hans Abspoel
ROMEINSE VOGELSCHAAL | Vanaf vandaag kun je bij ons een bijzondere aanwinst in de collectie komen bekijken: een Romeinse 'vogelkopschaal'. Het zeldzame object werd in 2016 in Rijnsburg (Z-H) gevonden. De fraai versierde en kostbare bronzen schaal komt uit de derde eeuw na Christus. We hebben de schaal in permanent bruikleen gekregen van de Provincie Zuid-Holland. Je ziet deze aanwinst in onze... View more »
ROMEINSE VOGELSCHAAL | Vanaf vandaag kun je bij ons een bijzondere aanwinst
Karen van Heiningen-Kess
Cor Smit
VANAF MORGEN TE ZIEN | De vernieuwde zalen van onze vaste collectie 'Nederland in de Romeinse tijd' worden morgen geopend! Je ziet er ruim 450 bijzondere voorwerpen uit de eerste vier eeuwen van onze jaartelling. Naast de bekende topstukken uit onze collectie kun je ook nieuwe objecten bewonderen: een Romeinse helm uit Leiden, een dolkmes uit Alphen aan den Rijn en altaren voor de godin... View more »
VANAF MORGEN TE ZIEN | De vernieuwde zalen van onze vaste collectie

Photos from Rijksmuseum van Oudheden's post

Kjell Salters
Heli Maquelin-Tervahauta
Dr. Timothy Potts, directeur van het J. Paul Getty Museum in Los Angeles, geeft woensdag 5 september om 16.00 uur een lezing over de tentoonstelling en het boek 'Beyond the Nile. Egypt and the Classical World', waarvan hij een van de redacteuren is. Ook prof.dr. Miguel John Versluys, hoogleraar Klassieke en Mediterrane archeologie aan de Universiteit Leiden houdt een korte lezing. Potts... View more »
Dr Timothy Potts directeur van het J Paul Getty Museum in Los
Dick Vermaas
Berend Tooms
LAATSTE RMO-FAVORIET | Deze week is het helaas alweer tijd voor de laatste RMO-favoriet op vrijdag. We eindigen met de keuze van Manfred: het nijlpaardje uit de Egyptische collectie. Dierenbeeldjes zoals deze werden in Egypte al sinds de prehistorie in graven gezet, meestal als amulet voor de dode. De Egyptenaren hoopten dat beeldjes van gevaarlijke roofdieren, zoals het nijlpaard, hen... View more »
LAATSTE RMO FAVORIET | Deze week is het helaas alweer tijd voor
Ewa Bryksa
Iris Visser
MUMMIFICATIEATELIER | Heb jij je altijd al afgevraagd hoe de oude Egyptenaren mensen en dieren mummificeerden? Kom dan vrijdagmiddag 7 september om 13.30 of om 15.00 uur naar de demonstratie mummificeren van archeoloog Ben van den Bercken. Hij vertelt je uitgebreid over het mummificatieproces en wat er allemaal voor nodig was. Door tegelijkertijd een vis te mummificeren, laat hij het ook zien!... View more »
MUMMIFICATIEATELIER | Heb jij je altijd al afgevraagd hoe de oude Egyptenaren
Vina Coosemans
Kees Schellingerhout
AANWINSTEN | Aan onze collectie Middeleeuwen zijn onlangs mooie vondsten toegevoegd. Vanaf vandaag zijn de laatmiddeleeuwse aanwinsten tijdelijk in een vitrine achter de Egyptische tempel te bewonderen. De voorwerpen werden allemaal in Nederland gevonden, maar vormen samen een divers gezelschap. Zo zie je o.a. deze fibula van een Arabische dinar (dobla) en deze kruisvormige hanger met... View more »
AANWINSTEN | Aan onze collectie Middeleeuwen zijn onlangs mooie vondsten toegevoegd Vanaf

Photos from Rijksmuseum van Oudheden's post

Annemieke Kelder
Jan Vermeulen
MAIL EN WIN | We mogen drie exemplaren van 'Geheimen van het Oude Egypte' verloten. Dit boekje is verschenen bij de tentoonstelling 'Mummies - Geheimen van het Oude Egypte' in het Xpo Center Bruges (België). In het boek vind je een samenstelling van tentoonstellingsteksten en artikelen die eerder door het Rijksmuseum van Oudheden in publicaties werden uitgegeven. Meedoen? Like dit bericht en... View more »
MAIL EN WIN | We mogen drie exemplaren van 'Geheimen van het
Julie Volman
Helen van As
Je hebt nog één week om onze jubileumtentoonstelling 'Al 200 jaar van nu' te bezoeken. De laatste openingsdag is zondag 2 september a.s. Hier alvast een voorproefje. rmo.nl/200jaar
Je hebt nog één week om onze jubileumtentoonstelling 'Al 200 jaar van

Laatste week voor tentoonstelling 'Al 200 jaar van nu'

FACEBOOK.COM
Adri Lub
Carla Den Buitelaar
RMO-FAVORIET | Wat is jouw favoriete object uit onze collectie? Deze week de keuze van Kerst: de schaal uit Oegstgeest. In 2013 vonden archeologen van Universiteit Leiden / Leiden University een zeer zeldzame zilveren schaal uit de eerste helft van de 7e eeuw. De schaal is versierd met dier- en plantfiguren in bladgoud en is ingelegd met halfedelstenen. De Provincie Zuid-Holland liet de schaal... View more »
RMO FAVORIET | Wat is jouw favoriete object uit onze collectie Deze

Photos from Rijksmuseum van Oudheden's post

LAATSTE WEEKEND KUNSTDETECTIVE | Komend weekend kun je voor het laatst de spannende speurtocht 'Kunstdetective' doen. Lukt het jou om de codes te kraken, geheimen te ontrafelen en alle bewijsstukken te verzamelen om een kunstroof te voorkomen?De speurtocht is nog t/m zondag 26 augustus gratis aan de kassa te verkrijgen. Lees meer over Kunstdetective op onze website: rmo.nl/kunstdetective.
LAATSTE WEEKEND KUNSTDETECTIVE | Komend weekend kun je voor het laatst de