DE ONGELUKKIGE KONING | Dit indrukwekkende reliëf van de Assyrische koning Sargon

DE ONGELUKKIGE KONING | Dit indrukwekkende reliëf van de Assyrische koning Sargon II kun je zien in onze tentoonstelling ‘Nineveh’. Sargon II werd 'de ongelukkige' genoemd: hij stierf op het slagveld, waarna zijn zoon Sennacherib Nineveh als nieuwe hoofdstad uitkoos. We mochten het reliëf speciaal voor deze tentoonstelling lenen van het Archeologisch Museum Turijn (Museo Antichità Di Torino). rmo.nl/nineveh
DE ONGELUKKIGE KONING | Dit indrukwekkende reliëf van de Assyrische koning Sargon
227 likes - 4 comments

3/4 Top Comments

View all comments on facebook
Diederik de Bruijn
Jesper Locher
Paula Vrolijk-deVries

More feeds from Rijksmuseum van Oudheden

DODENBRIEF | Aankomende vrijdagavond (21.00-22.00 uur) neemt onze museumgids Lucas Knitel je mee naar de meest duistere plekken in het museum. Hij vertelt je spannende verhalen over o.a. Egyptische mummies, wapentuig en vervloekingen op een kamelenrib. Ook laat hij je deze Egyptische 'dodenbrief' zien. De brief werd gevonden in Sakkara, vastgebonden aan dit houten beeldje en is geschreven door... View more »
DODENBRIEF | Aankomende vrijdagavond 21 00 22 00 uur neemt onze museumgids
Kevin Ketting
Bert Visser
JULIUS CAESAR | Aankomende vrijdag vindt er een bijzondere onthulling plaats in het Rijksmuseum van Oudheden. Na afloop van de boekpresentatie van Tom Buijtendorp wordt een reconstructieportret van Julius Caesar onthuld. Een portretbuste van Julius Caesar uit de collectie van het museum vormde de basis voor deze 3D-reconstructie. Aanmelden voor de boekpresentatie en de onthulling:... View more »
JULIUS CAESAR | Aankomende vrijdag vindt er een bijzondere onthulling plaats in

Boekpresentatie 'Caesar in de Lage Landen'

EVENT - facebook.com
Antoinette Vdk
Schuif aankomende woensdagmiddag (20 juni) aan bij een privécollege van assistent-conservator Joris Brattinga. Hij vertelt je over de belangrijke rol van het zogenaamde 'correspondentennetwerk' in de verzamelgeschiedenis van het Rijksmuseum van Oudheden. Vanaf de 19e eeuw was dit netwerk hét middel om potentiële collectiestukken te ontdekken en te verwerven, voordat een ander museum ermee aan... View more »
Schuif aankomende woensdagmiddag 20 juni aan bij een privécollege van assistent

Schuif aan bij een conservator

EVENT - facebook.com
Nicolas van Troostenburg
OPENING OUD-EUROPA | Deze bijzondere voorwerpen zijn vanaf vandaag te bewonderen in het museum. Het zijn bronzen scheermessen uit Denemarken (1700-500 v. Chr). Op de bovenste twee scheermessen zie je een prachtige versiering van zonnebootmotieven. Je vindt deze stukken in de zojuist geopende tentoonstelling 'Oud-Europa'. rmo.nl/oudeuropa
OPENING OUD EUROPA | Deze bijzondere voorwerpen zijn vanaf vandaag te bewonderen
NOG EEN DAG | Afgelopen week werd er hard gewerkt om de kleine tentoonstelling 'Oud-Europa' in te richten. Op de foto's zie je hoe de zaal er eerst nog leeg uitzag en hoe de zaal er nu uitziet. Vandaag werden de laatste tekstborden en foto's opgehangen. Het eindresultaat mag er zijn! Kom jij ook naar deze prachtige tentoonstelling over een bijzondere collectie? Oud-Europa gaat morgen open!... View more »
NOG EEN DAG | Afgelopen week werd er hard gewerkt om de

Photos from Rijksmuseum van Oudheden's post

Will Kelders
Jodi Stam
HOERA | Het Rijksmuseum van Oudheden is jarig! Vandaag is het precies 200 jaar geleden dat Caspar Reuvens werd benoemd tot hoogleraar in Leiden en het beheer kreeg over het Cabinet van Oudheden van de Leidse universiteit. Wij zien deze dag als de oprichtingsdatum van ons museum. Kom jij vandaag dit feest bij ons vieren? rmo.nl/jubileumjaar
HOERA | Het Rijksmuseum van Oudheden is jarig Vandaag is het precies
Eline Molijn
Leni Oostendorp
Benieuwd wat die letters op de objecten uit het RMO eigenlijk betekenen? Sluit aankomende zondag aan bij onze workshop oude talen voor dummies! Deze zondag zal het Arabisch behandeld worden door archeoloog Richard Kroes, deskundige op het gebied van de vroege geschiedenis van de islam. De workshop start om 11.00 uur en is gratis bij een bezoek aan het museum. Het is voorlopig de laatste... View more »
Benieuwd wat die letters op de objecten uit het RMO eigenlijk betekenen

Workshop oude talen voor dummies

EVENT - facebook.com
Rebecca Rempt
Amal Ismail
NIEUW: OUD-EUROPA | Vrijdag opent de tentoonstelling 'Oud-Europa, nieuw onderzoek naar een belangrijke collectie'. In deze kleine tentoonstelling zie je de meest bijzondere stukken uit de collectie Oud-Europa, een collectie die anderhalve eeuw een belangrijke rol speelde in het museum, maar daarna in het depot in de vergetelheid raakte. In 'Oud-Europa' zie je prachtige objecten uit... View more »
NIEUW: OUD EUROPA | Vrijdag opent de tentoonstelling 'Oud Europa nieuw onderzoek
Smaranda Huizing
KUNST OF KITSCH | Ben je benieuwd of jij authentieke Egyptische kunst kan herkennen? Ontdek het volgende week woensdag (13 juni) in een privécollege over Egyptische kunst en kitsch van conservator collectie Egypte, Lara Weiss. Oude en waardevolle voorwerpen uit Egypte zijn al jaren in trek bij veel verzamelaars; of het nou om echte antiquiteiten gaat of om replica's. In het college krijg je... View more »
KUNST OF KITSCH | Ben je benieuwd of jij authentieke Egyptische kunst
Iris Visser
Marc Dommers
MAIL EN WIN CHOCOLADE KLEITABLET | Vandaag wordt op onze vaste afdeling 'Nabije Oosten' de kleine tentoonstelling 'Scannen voor Syrië' geopend. Je ziet o.a. 3D-reconstructies van kleitabletten die tijdens de recente burgeroorlog in Syrië verloren zijn gegaan. Van één kleitablet is er ook een reconstructie gemaakt van chocolade, die vanaf vandaag in onze museumwinkel te koop is. We mogen drie... View more »
MAIL EN WIN CHOCOLADE KLEITABLET | Vandaag wordt op onze vaste afdeling
Ruth Estrada
Miguel Monteiro
MUMMIFICATIEATELIER | Heb jij je altijd al afgevraagd hoe de oude Egyptenaren mensen en dieren mummificeerden? Kom dan vrijdagmiddag (8 juni) om 13.30 of om 15.00 uur naar de demonstratie mummificeren van archeoloog Ben van den Bercken. Hij vertelt je uitgebreid over het proces en wat er allemaal voor nodig was. Door tegelijkertijd een vis te mummificeren, laat hij het ook zien! Meer info en... View more »
MUMMIFICATIEATELIER | Heb jij je altijd al afgevraagd hoe de oude Egyptenaren

Bezoek het mummificatieatelier

EVENT - facebook.com
Armida Moes-van Dijk
Marit de Vrieze
ZWAARD VAN OMMERSCHANS | In onze jubileumtentoonstelling 'Al 200 jaar van nu' is het 3500 jaar oude 'zwaard van Ommerschans' te zien. Een van de meest zeldzame en bijzondere objecten uit de Nederlandse én Europese prehistorie. Na de vondst van het zwaard op een landgoed in Overijssel (eind 19e eeuw) verhuisde het voorwerp met de eigenaren naar Duitsland. Al vanaf 1927 deed het museum vergeefse... View more »
ZWAARD VAN OMMERSCHANS | In onze jubileumtentoonstelling 'Al 200 jaar van nu'
Mirjam Olsman
Gerard Captein
LAATSTE KANS | Onze tentoonstelling 'Fibula's', met bijna vierhonderd mantelspelden uit prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen is alleen dit weekend nog te bezichtigen. De tentoonstelling sluit na morgen, dus kom snel langs. rmo.nl/fibulas
LAATSTE KANS | Onze tentoonstelling 'Fibula's' met bijna vierhonderd mantelspeld
Lucia Mathilde Piek
MUSEUMNACHT LEIDEN | Morgen barst Museumnacht Leiden los! Heb jij al een passe-partout veroverd voor deze speciale 10e editie? De deuren van ons museum openen deze nacht van 20.00 - 01.00 uur. Volg een van de speedtours over het oude Egypte of het vroege Nederland, maak een virtuele wandeling door de Assyrische hoofdstad Nineveh of dans mee op de muziek in de Tempelzaal of bij de Romeinse... View more »
MUSEUMNACHT LEIDEN | Morgen barst Museumnacht Leiden los Heb jij al een

Museumnacht Leiden 2018 10e editie

EVENT - facebook.com
Marloes van Baren
Noor Sickens de Wal
Ben je benieuwd welke oudheden nog meer verstopt zitten in Leiden? Aankomende zaterdag kun je weer meelopen met onze stadswandeling ‘Leiden en de oudheid’. Er start een wandeling om 13.00 en om 15.00 uur. Kosten voor de stadswandeling zijn € 7,50. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar! Voor aanmelden en informatie over de andere stadswandelingen in juni, zie [ Rmo-tickets.nl Link ].
Ben je benieuwd welke oudheden nog meer verstopt zitten in Leiden Aankomende

Stadswandeling Leiden en de oudheid

EVENT - facebook.com
Irene Hardorff
BIJZONDERE KLEITABLETTEN | Vanaf volgende week (7 juni) is er op onze vaste afdeling 'Nabije Oosten' de kleine tentoonstelling 'Scannen voor Syrië' te zien met o.a. deze bijzondere felgekleurde voorwerpen. Het zijn 3D-reconstructies van kleitabletten die tijdens de recente burgeroorlog in Syrië verloren zijn gegaan. Van een aantal exemplaren is destijds een mal gemaakt en met nieuw ontwikkelde... View more »
BIJZONDERE KLEITABLETTEN | Vanaf volgende week 7 juni is er op onze
Jacoby Menks-de la Court
Herman Bentlage
Volgende week woensdag (6 juni) kun je een privécollege over de prehistorische schatkist van de Noordzee volgen. Naast voorwerpen van Neanderthalers en de latere moderne mens, worden er in de Noordzee ook veel botten gevonden. Bijvoorbeeld van mammoeten, wolharige neushoorns, en hyena’s. Aan de hand van vondsten uit -onder meer- de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden vertelt conservator... View more »
Volgende week woensdag 6 juni kun je een privécollege over de prehistorische

Schuif aan bij een conservator

EVENT - facebook.com
HOEKIGE GRAFSTEEN | Grafstenen in de vorm van kleine tempels (aedicula) zijn typisch voor hellenistisch Klein-Azië. Deze grafsteen is daar een voorbeeld van. Uit de Griekse inscriptie leren we de naam van de overledene: Stratokleides. Je ziet hem op de steen afgebeeld in gezelschap van twee dienaren, die kleiner zijn weergegeven. Wat opvalt aan deze grafsteen is dat de vorm nogal 'hoekig' is.... View more »
HOEKIGE GRAFSTEEN | Grafstenen in de vorm van kleine tempels aedicula zijn
Ashley Pandora
MUSEUMNACHT LEIDEN | Volgende week zaterdag is het al zover. Tijdens Museumnacht openen de Leidse musea van 20.00 - 01.00 uur hun deuren voor de 10e editie van Museumnacht Leiden. Ook in het Rijksmuseum van Oudheden is er een programma dat een ander nachtlicht op de collectie laat vallen. DJ Jordy zorgt voor een feestje bij de Egyptische tempel, ontdek het museum met het Museum... View more »
MUSEUMNACHT LEIDEN | Volgende week zaterdag is het al zover Tijdens Museumnacht

Museumnacht Leiden 2018 10e editie

Leontien de Zwart
Lonneke van Bochove
MUSEUMWANDELING | Aanstaande zondag (27 mei) is er weer een gratis museumwandeling. Lara Weiss, conservator collectie Egypte neemt je mee over de jubileumtentoonstelling ‘Al 200 jaar van nu’ en gaat daarbij dieper in op de geschiedenis van onze Egyptische collectie. Ze vertelt hoe de eeuwenoude Egyptische voorwerpen in ons museum terechtkwamen en op welke wijze dat soms beïnvloed werd door de... View more »
MUSEUMWANDELING | Aanstaande zondag 27 mei is er weer een gratis museumwandeling

Museumwandeling: 200 jaar RMO vanuit Egyptisch perspectief

EVENT - facebook.com
Gerard Captein
Petra Meijer